Çocuğunuzun tüm gelişim alanları üzerinde sizin kadar, bakımını üstlenen kişilerin de etkisi vardır. Bu nedenle çocuğunuzu emanet edeceğiniz kişinin donanımlı ve profesyonel olması, yapacağı işin sorumluluğunun farkında olması önemlidir. Sizin de çocuğunuzun kişilik gelişimi üzerinde bakıcınızın rolünün farkında olarak, çalışacağınız kişinin seçiminde titiz ve özenli olmanız gerekir. Bu sayede çocuğunuzun güvende olduğunu bilerek, içiniz rahat bir şekilde çalışma hayatına dönebilir, işlerinize odaklanabilir ve çocuğunuzun sorumluluğunu doğru kişiyle paylaşmanın keyfini yaşayabilirsiniz.
Çocuk Bakıcısının Çocuğunuzun Kişilik Gelişimi İçin Yapabilecekleri
Çocuk bakıcınızın çocuğunuzun tüm gelişim alanları üzerinde büyük etkisi vardır, özellikle kişilik gelişimi için öncelikle doğru rol model olması gerekir. Çocuk bakıcısının çocuğunuzun kişilik gelişimi üzerindeki etkisi ve yapabileceklerinden önce çocuklarda kişilik gelişimi nedir ve evreleri nelerdir? Kısaca bunlara değinelim…
Çocuklarda Kişilik Gelişimi
Kişilik gelişimi doğumdan itibaren başlayıp, yaşam boyu devam eden bir süreçtir. Ancak kişiliğinizin temelleri, çocukluk döneminde atılır. Yani çocuğunuzun yetişkinlik döneminde inatçı, huysuz, uysal, saygılı gibi benzeri sıfatlarla tanımlanmasında çocuklukta atılan adımlar büyük role sahiptir. Bu nedenle çocukluk döneminde çocuğa yaklaşım şekli, sunulan ortam ve uyaran, onunla kurulan iletişim kritik derecede öneme sahiptir. Genel anlamda çocukluk döneminde belli yaş aralıkları farklı gelişim evrelerinden oluşur. Bu evreleri ve bu evrelerde çocuğunuzu nasıl destekleyeceğinizi bilmek, sizin ve çocuk bakıcısının çocuğunuzun kişilik gelişimine katkı sağlamanız açısından son derece önemlidir. Kişilik gelişim evreleri şunlardır:
- Temel Güven Evresi (0-1,5 yaş)
- Özerklik Evresi (1,5-3 yaş)
- Girişimcilik Evresi (3-5 yaş)
- Üretkenlik Evresi (5-11 yaş)
- Kimlik kazanma Evresi (12-19 yaş)
1-Temel Güven Evresi
Bu dönem oral dönem olarak de bilinir. Bebeğin tüm ihtiyaçlarının zamanında ve yeterli olarak karşılanması, güven duygusunun gelişmesinde etkilidir. Karnı acıktığında karnının doyurulması, temizlik ve bakım işlerinin bekletilmeden yapılması bebeğinizin dünyaya daha kolay alışmasını, huzurlu ve çevresine güven duymasını sağlar. Tüm ihtiyaçları zamanında ilgi ve sevgiyle karşılanan çocuklar, ilerleyen yaşlarda bakış açısı olarak daha pozitif olacaktır.
2-Özerklik Evresi
Çocukların genel olarak bağırsak ve kas kontrolünü sağlamayı öğrendiği dönemdir, anal dönem olarak da bilinir. Bu dönemde tuvalet eğitiminin doğru şekilde verilmesi gerekir. Korkutarak, katı bir tutumla verilen tuvalet eğitimi çocuğunuzda utanç duygusu gelişmesine neden olur. Çocuğa hayatı keşfetmesi için fırsatlar sunulması, çok müdahale edilmemesi, deneme-yanılma fırsatları sunulması, bağımsızlık dürtüsünün desteklenmesi öz güven gelişimi açısından önemlidir. Gelişimsel olarak, çocuğunuzda bu dönem içerisinde inatçılık görülebilir. Tolere etmeniz, bunun geçici bir süreç olduğunu bilmeniz gelişimi açısından sağlıklı olandır.
3-Girişimcilik Evresi
Bu dönem fallik dönem olarak da bilinir. Çocuğun cinselliği merak ettiği dönemdir. Kendi cinsel organını ve arkadaşlarının cinsel organlarını merak eder. Cinsellikle ilgili sorular sorabilir. “Ben nasıl dünyaya geldim?, Bebekler nasıl doğar” gibi sorulara cevap isteyebilir. Bu tip durumlar karşısında çocuğu azarlamamanız, meraklarını görmezden gelmemeniz gerekir. Bu dönemde çocukların sorularına cevap bulamaması, cezalandırılması ileri yaşlarda telafisi zor sorunlara yol açabilir.
4-Üretkenlik Evresi
Letant dönemi olarak da bilinen bu evrede, çocuklar rol model belirlemeye eğilimlidirler. Bu dönemde başarı hazzı yaşamaları, yeterlilik duygularının gelişmesi açısından önemlidir. Çocuğunuzun bir şeyleri başarabildiğini görebileceği fırsatlar yaratmanız onun bu dönemi sağlıklı şekilde atlatabilmesi açısından gereklidir.
5-Kimlik Geliştirme Evresi
Adolesan dönemi olarak da bilinen bu dönem ergenlik dönemini de kapsar. Bir gruba ait olma, kimlik kazanmaya çalışmak için kural dışı davranışlarda bulunma, fiziksel görünüşü çok önemsemek bu dönemde görülebilir.
Çocuğunuzun Kişilik Gelişimi İçin Bakıcınıza Öneriler
Çalışacağınız bakıcının çocuğunuzun bakımının yanı sıra kişilik gelişimini de desteklemesi önemlidir. Bunu yapabilmesi için bakıcınızın kişisel ve mesleki açıdan belli bir yeterliliğe sahip olması gerekir. Sabırlı, sakin, anlayışlı ve şafkatli olmasının yanı sıra, çocuk gelişimi konusunda bilgi sahibi olması da gelişimsel anlamda desteklemesini kolaylaştıracaktır.
1-Çocuğunuzun Kişilik Gelişimi İçin Bakıcınızın Çocuk Gelişimi Konusunda Eğitimli Olması Gerekir
Çocuk bakıcınızın çocuk gelişimi konusunda eğitimli olması ya da bu alanda eğitimlere katılmış olması, çocuğunuz için önemli bir artıdır. Gelişim evrelerini bilen bir bakıcı, çocuğunuzun davranışlarını doğru yorumlar ve ihtiyaçlarını daha hızlı fark eder. Örneğin; 2 yaşında bir çocuğun inatçılığının dönemsel olduğunu bilir, onun öfke veya inat krizlerinde sakinliğini koruyarak dikkatini dağıtabilir. Önlemsel yaklaşarak, pek çok sorunu oluşmadan veya başlangıç aşamasında çözer.
2-Çocuğunuzun Kişilik Gelişimi İçin Bakıcınız Doğru Rol Model Olmalıdır
Çocuklar iyi bir gözlemcidir. Çevrelerinde her şey gözlemlerler ve taklit ederler, öğrenmeleri genel olarak taklide dayalıdır. Bu nedenle çocukların doğru örneklerle karşılaşması son derece önemlidir. Çocuk bakıcısı olacak kişinin zararlı alışkanlıklarının olmaması, pozitif bir dil kullanması, diksiyonunun düzgün olması ve hijyen kurallarına uygun davranması çocuğunuza doğru rol model olmasında etkili olacaktır.
3-Çocuğunuzun Olumlu Kişilik Gelişimi İçin Pozitif Bir Bakıcı İle Çalışın
Çocuğunuzun kişilik gelişiminde pek çok engebeli dönem olacak. Bazen öfke nöbetleri, bazen inatçılık, bazen sebepsiz ağlamalar sizi ve bakıcınızı zorlayabilir, ancak bunların büyüme ataklarından, çocuğunuzun kişiliğini ve varlığını ispat çabalarından kaynaklandığını bilmeniz, çocuğunuza karşı sabırlı ve anlayışlı olmanız gerekir. Bu dönemi sorunsuz atlatmanız bu şekilde mümkün olacaktır. Pozitif bir dil benimseyen, çocuğunuzu tolere edebilen, kriz anlarını iyi yöneten bir bakıcı çocuğunuzun gelişimi için büyük avantajdır.
4-Çocuğunuzun Kişilik Gelişiminde Bakıcıyla Kuracağı Bağ Önemlidir
Çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için bakımını üstlenen kişi ile bağ kurması gerekir. Bu noktada bakıcınızın çocuğunuzun duygusal ihtiyaçlarının da farkında olarak güvenini ve sevgisini kazanması önemlidir. Oyun çocuğunuzla bakıcınız arasında bağ kurulmasında etkili araçlardan biridir. Çocuğunuzun bakımını üstlenecek kişide aramanız gereken kriterlerden biri de oyun konusundaki bilgisi olmalıdır.
Çocuğunuzla bakıcınızı alıştırma süreci ile ilgili ipuçları için “Çocuk İle Bakıcısı Arasında Güvenli Bağ Kurulması” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
5-Sık Bakıcı Değişimi Çocuğunuzun Kişilik Gelişimi Açısından Uygun Değildir
Sık sık bakıcı değişimi çocuğunuzun kişilik gelişimi başta olmak üzere pek çok alanda olumsuzluğa neden olur. Çocuğunuz bağlanma ve güven problemi yaşar. Özellikle 0-2 yaş döneminde bakım işini üstlenen kişinin sık değişmesi, çocukta bana ne olacak kaygısına yol açar. Bu durum çocuğun huysuz, huzursuz olmasına, öfke nöbetleri ve uyku problemleri yaşamasına neden olabilir. Büyük bir sorun ya da zorunluluk olmadığı sürece, bakıcı değişimi yapılmaması çocuğun gelişimi açısından önemlidir.
Sağlıklı Bir Bakıcı Çocuğunuzu Doğru Şekilde Destekleyebilir
Bakıcınızı işe almadan önce bedensel ve psikolojik açıdan sağlıklı olduğundan emin olun. Çünkü süreğen ya da bulaşıcı hastalığı olan bir bakıcı çocuğunuzun gelişimsel ihtiyaçlarını yeterince karşılayamaz. Aynı zamanda güvenliği ve sağlığı için de risk oluşturur.
İyi Bir Bakıcıda Olması Gereken Özellikler
Doğru bakıcı seçimi için iyi bir bakıcının sahip olması gereken özellikleri bilmeniz ve ilk görüşmeden itibaren bakıcı adayınızı bu kriterler açısından değerlendirmeye çalışmalısınız. İyi bir bakıcının sahip olması gereken kişisel özellikler:
- Çocukları seven
- Güler yüzlü ve şefkatli
- Sabırlı, sakin ve anlayışlı
- Pozitif, iletişime açık
- Çocuk gelişimi, bebek bakımı gibi konularda bilgi sahibi
- Eğitimli
- Kişisel bakım ve hijyenine dikkat eden
- Dürüst
- Sorumluluk sahibi
- Soğukkanlı
- Dinamik
- Uzun süreli çalışmasına engel bir durumu olmayan
- Bedensel ve psikolojik olarak sağlıklı, kişilerin bu meslek için kişisel olarak uygun olduğunu düşünebilirsiniz.
Bakıcı Seçiminde İlk Görüşmeye Önem Verin
Bakıcınızla karşılaşacağınız ilk an, onunla ilgili karar vermenizde son derece etkili olacaktır. Bu nedenle ilk görüşmeye hazırlıklı gitmeniz, doğru karar vermeniz açısından önemlidir. Bakıcınıza soracağınız soruları belirleyin ve bu sorular daha çok onu tanımaya yönelik olsun, hatta bu soruları atlamamak için not edin. Bakıcınızla ilk görüşmenizde açık ve net şekilde kendinizi ifade edin, beklentilerinizi açıklayın. Çalışma saatleri, izin günleri, bebeğinizin bakımı ile ilgili talepleriniz, alacağı sorumluluklar hakkında bilgi verin.
Çocuğunuz İçin Doğru Bakıcı İşini Şansa Bırakmayın
Çocuğunuz için doğru bakıcı adayı, onun ihtiyaçlarını zamanında ve tam olarak sevgi dolu bir şekilde karşılayan kişidir. Bu nedenle çocuğunuzun hayatında bu kadar önemli yere sahip olan bu kişiye ulaşma işini şansa bırakmamalısınız. EvdekiBakıcım ailesi olarak sizin için doğru bakıcıyı bulma sürecinde yanınızda olmaktan, en kısa sürede, en iyi kişiye ulaşmanıza katkı sağlamaktan mutluluk duyacağız. Tek yapmanız gereken kriterlerinizi içeren bakıcı ilanınızı hazırlayarak sitemizde yayınlamak ya da bize ulaşarak nasıl birini aradığınızı anlatmanız. Zaman kaybetmeden sitemizi ziyaret etmenizi ve sizin için doğru kişiye kısa sürede ulaşmanızı bekliyoruz.