Sorumluluk; kişinin başkalarının haklarını da gözeterek, kendi ihtiyaçlarını karşılama yeteneği ve davranışlarının sonuçlarına sahip çıkabilme becerisi olarak tanımlanır. Çocukluktan itibaren bu becerinin kazanılması için ailenin ve çocuğun bakımını üstlenen kişilerin ne yapmaları gerektiğini bilmesi son derece önemlidir. Sorumluluk duygusu gelişen çocukların özgüveni ve problem çözme yönü gelişir. Yazımızın devamında çocuklara sorumluluk bilinci kazandıracak pek çok püf noktayı bulabilir, bakıcınızın bu konuda yapabileceklerine göz atabilirsiniz.
Çocuklara Sorumluluk Bilinci Kazandırmak Neden Önemli?
Çocuğunuzun sorumluluk sahibi olması, kendi kendine yetebilen bir yetişkin olmasının ilk adımdır. Özgüveni yüksek, lider, pozitif ve çözüm odaklı olması da yine sorumluluk duygusunun gelişmesiyle ilgilidir. Bu nedenle çocuğunuza küçük yaşlardan itibaren yaşına uygun görevler verin. Bir şeyleri denemesi ve sonuçlarını görmesi, kabullenmesi onun gelişimi açısından kritik öneme sahiptir. Erken yaşlarda çocuğa fırsat tanınmaması durumunda, sonrasında bu becerinin geliştirilmesi oldukça zor olur. Sorumluluğu gelişmeyen bireyler hep başkalarına bağımlı, davranışlarının sonuçlarına kabullenmeyen biri olur.
1- Çocuğunuza Deneyim Fırsatı Sunun
Çocukların en iyi öğrenme şekli yaparak-yaşayarak öğrenmedir. Bu sayede davranışı ve davranışın sonucunu deneyimleme fırsatı bulur. Ancak bazen anne-baba çocuğuna kıyamaz, onun olumsuzlukla karşılaşmaması için her şeyi kendi yapmayı tercih eder. Bu durumda çocukta sorumluluk duygusu gelişmez. Her şeyi ailesinden bekler. Diğer taraftan “ben beceremediğim için aile her şeyi yapıyor” mesajı alır. Bunun yerine bir sorumluluk panosu oluşturun, seçenek sunun ve sorumluluklarını yerine getirmesi için cesaretlendirin. Sorumluluğunu yapmadığında sonuçlarını görmesini için zaman tanıyın.
2- Çocuklara Sorumluluk Bilinci Kazandırmak İçin Yaşına Uygun İşler Verin
Çocuğunuz sorumluluk almak istemiyorsa, bunun en önemli sebebi verilen görevlerin yaşına ve gelişimine uygun olmamasıdır. Bu nedenle çocuğunuzun gelişimsel olarak neyi yapıp yapamayacağını bilmeniz gerekir. Bunun için de çocuğunuzu gözlemlemeniz ve çocuk gelişimi hakkında bilgi sahi olmanız önemlidir. Örneğin; çocuğunuz 3-4 yaşlarında basit ev işlerinde size yardım edebilir. Kendi oyuncaklarını toplayabilir.5-6 yaşında ise kendi kıyafetlerini, bağcıksız ayakkabılarını giyebilir. Diğer taraftan onun için bu işi basitleştirmek alışmasını kolaylaştırır. Örneğin; odasını toplamasını istediğinizde, bu çocuğunuza çok karışık gelebilir. Oyuncak kutularını etiketlemek, neyi nereye koyacağını anlamasını sağlar ve bunun için daha istekli olur. Diğer taraftan çocuğunuz hangi yaşta olursa olsun, uygun sorumluluklar bulabilirsiniz. Ne kadar küçük yaşta sorumluluk vermeye başlarsanız, bu beceriyi geliştirmeniz o kadar kolay olur.
3- Çocuğunuzu Yapabildiklerine Odaklanın
Çocuğunuzun yeni şeyler denemesi, onu cesaretlendirmenize bağlıdır. Yapabildiklerini fark etmeniz, takdir etmeniz, ilginiz ve şefkatiniz sorumluluk almasını da kolaylaştırır. Bu noktada olumlu bir dil geliştirmeniz önemlidir. “Bunu yapma” demek yerine “Bunu yapabilirsin” demek olumlu davranışı geliştirmenin en etkili yöntemidir. Fazla eleştiri, müdahale çocuğunuzun sorumluluk almasını engeller. “Ben başarısızım” mesajını çocuğa verir. Bu da onun yeni deneyimlerden uzak durmasına neden olur.
4- Sorumlulukları Belirlerken Çocuğunuzun da Fikrini Alın
Çocuğunuzu birey olarak görüyorsanız, bunu ona da hissettirmelisiniz. Sorumlulukla ilgili fikrini sormak, neler yapabileceğini öğrenmek, kendi seçimini yapmasına müsaade etmek bunun en kolay yollarındandır. Çocuğun bu sürece dahil edilmesi verilen sorumluluğu yerine getirmesini de kolaylaştırır.
5- Çocuğunuza Model Olun
Çocuklar çok iyi gözlemcidirler. Sizin sorumluluklarınızı yerine getirmeniz, ona bu konuda örnek olmanız sorumluluk duygusunun gelişmesinde en etkili yoldur. Eğer anne-baba veya bakıcı görev ve sorumluluklarını yapmıyorsa, sürekli şikayet ediyorsa, çocuk da bu şekilde davranmayı öğrenir. Çocuğa bir davranış ya da alışkanlık kazandırmanın en iyi yolu, ona nasihat vermek değil model olmaktır.
6- Çocuklara Sorumluluk Bilinci Kazandırmak İçin Tutarlı Olun
Çocuk bakımında en önemli konulardan biri de yetişkinlerin tutarlı davranışlarıdır. Anne-baba ve bakıcının her konuda olduğu gibi sorumluluk konusunda da ortak hareket etmeleri gerekir. Aksi takdirde çocuğun aklı karışır ve kime göre davranacağını bilemez. Sonuç olarak da bu durumu kullanmaya, dilediği şekilde davranmaya başlar. Bu nedenle kurallar ve sorumlulukların net olmasına dikkat edin. Bakıcı ile de bu hassasiyetinizi paylaşmayı unutmayın.
Bakıcının Sorumluluk Konusunda Rolü Nedir?
Çocuk bakımında görev alan kişi, çocuğunuzla en çok zaman geçiren kişilerin başında gelir. Dolayısıyla onun kişiliğinin ve davranışlarının gelişmesinde büyük rol oynar. Bu nedenle bakıcı seçiminde donanımlı ve tecrübeli biri ile çalışmanız son derece önemlidir. Çocuk gelişimi bilgisi olan kişi bu açıdan sizin ve çocuğunuz için avantajdır. Diğer taraftan çalıştığınız kişinin sorumluluk sahibi olması ve her konuda olduğu gibi bu konuda da çocuğunuza model olması gerekir. Yine sizinle tutarlı olması, çocuğun aklının karışmasını önler. Çocuğunuza fırsat tanıması, sakin, sabırlı, anlayışlı ve pozitif olması da çocuğunuzun sorumluluk duygusunun gelişmesinde etkilidir. Bunun yanı sıra iyi bir çocuk bakıcısında aramanız gereken nitelikler şunlardır:
- Dürüst
- Düzenli
- Pozitif
- Kişisel bakım ve hijyenine dikkat eden
- İlkyardım, oyun, iletişim bilgisi olan
- Bedensel ve ruhsal olarak sağlıklı
- Uzun süreli çalışma engeli olmayan
- Güvenilir referanslara sahip kişiler ideal bakıcı olarak değerlendirilebilir.
Çocuğunuzun Küçük de Olsa Bir Birey Olduğunu Unutmayın
Çocuğunuz sizin en kıymetliniz. Onun hayatını kolaylaştırmak sizi mutlu edebilir. Ancak gelişimsel olarak, ona fırsat tanımak, alan yaratmak ve sabırlı olmak doğru olandır. Unutmayın, yaşı kaç olursa olsun o sizden ayrı bir birey ve bağımsız hareket etmeye ihtiyacı var. Bir yere tırmanmak, ilk adımlarını atmak, ilk cümleyi kurmak sizin için basit olsa da onun için büyük bir yolu kat etmek anlamına geliyor. O yüzden o bir şeyi denerken ona fırsat ve zaman tanıyın. Bu sayede hem öz güveni, hem de sorumluluk duygusu gelişir. Daha mutlu ve kendine yetebilen bir birey olarak büyür. Bakıcınızla da bu konuda işbirliği içinde hareket etmeniz, çocuğunuzun sağlıklı büyümesi ve kişiliğinin doğru gelişmesi için son derece önemlidir.
EvdekiBakıcım İle Donanımlı Bakıcı Arayışınız Son Bulsun
Özellikle erken çocukluk dönemi çocuğun kişiliğinin, alışkanlıklarının şekillenmesinde önemli yere sahiptir. Bu dönemde çocuğun doğru modellerle ve tutumlarla karşılaşması gerekir. Bu noktada çalışacağınız çocuk bakıcısının donanımlı ve profesyonel olması, çocuk gelişimine hakim olması işinizi oldukça kolaylaştırır. Peki, aradığınız bakıcıyı nasıl bulacaksınız? Tabi ki, kısa sürede ve kolaylıkla doğru kişiyi bulmak istiyorsanız, doğru adrese yani EvdekiBakıcım‘a uğramalısınız. 2015 yılından bu yana sektörde lider konumda olan 60.000den fazla aileyi aradığı çalışanla buluşturan ajansımıza whatsapp destek hattı üzerinden, Instagram DM’den ya da sitemizdeki başvuru formunu doldurarak ulaşabilirsiniz.