Felsefe, sorgulama, soru sorma, yorumlama üzerine kurulu bir sistemdir. Son dönemde çocuk eğitiminde de sıklıkla kullanılan bu metotla, çocukların düşünme becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu konuda düzenlenen atölyelerin yanı sıra, siz ya da bakıcınız da felsefi soru sorma tekniklerini bilirseniz, ev ortamında da çocuğunuzu destekleyebilirsiniz. Yazımızın devamında, çocuklar için felsefe eğitiminin artılarını, felsefi soru sormanın püf noktalarını ve daha fazlasını bulabilirsiniz.
Çocuklar İçin Felsefe Nedir?
Çocuklar İçin Felsefe, çocuğun eleştirel ve yaratıcı düşünmesini sağlamak amacı güder. Amaç, çocuklara bir şeyler öğretmek değil, farklı bakış açıları kazandırmak ve soru sormaya, araştırmaya teşvik etmektir. Bu yöntemi benimsediğinizde, çocuğunuzun merak duygusunu canlı tutabilir ve kendisini ifade etme becerilerinin zaman içinde geliştiğini gözlemleyebilirsiniz.
Felsefe Eğitimi İçin İdeal Yaş Nedir?
Çocuk gelişiminde kritik dönemleri bilmek çok önemli. Örneğin; çocuğun okuma- yazma öğrenmek için kritik dönemi 7 yaştır. Bu süreçte çocukta ses ve okuma farkındalığı oluşmuştur ve okumayı kolaylıkla öğrenebilir. Ancak öncesinde öğretmeye çalışmak ya da daha geç zamanda bu eğitimi vermek işi zorlaştırabilir ve çocukta isteksizliğe neden olabilir. Çocuğunuzu felsefe ile tanıştırmak için de kritik dönemi bilmenizde fayda var. Bir çocuğun kendini dilsel olarak ifade edebilmesi, neden-sonuç ilişkisini basit düzeyde de olsa yapabilmesi çocuklarda felsefe eğitimine başlamak için gerekli olan unsurlar arasındadır. Bu nedenle genel olarak 5-6 yaş dönemi çocuğunuzu felsefe ile tanıştırmak için ideal kabul edilebilir. Ancak çocuğunuzun gelişimsel özellikleri felsefe için uygun yaşı belirlemede daha etkin rol oynar.
Çocuklarda Felsefe Eğitiminin Artıları Nelerdir?
Çocuklarda felsefe eğitimi son yıllarda ailelerin daha çok dikkatini çekmeye başlayan bir alan. Çocuk üzerindeki olumlu etkileri düşünüldüğünde de, aslında bu konunun aileler için neden önem kazandığını anlamak zor olmaz. Çocuklar için felsefe eğitiminin sağladığı bazı faydalar şunlardır:
- Çocuğun olaylara farklı açılardan bakma becerisi gelişir.
- Neden-sonuç ilişkisi kurmakta daha başarılı olur.
- Kendini ifade etme, dolayısıyla dil becerilerine katkı sunar.
- Sorgulama, yorumlama, odaklanma gibi üst düzey zihinsel becerileri gelişir.
- Soyut kavramların öğrenilmesinde etkilidir.
Çocuklar İçin Felsefe Soru Sorma Temeline Dayanır
Çocuklar için felsefenin temelini sorular oluşturur. Aslında küçük çocuklar dünyayı keşfederken sürekli soru sorarlar. “Bu ne? Bu ne işe yarar? Bu nasıl oldu?” gibi sorular farkında olmadan kullandıkları felsefi sorulardan bazılarıdır. Biz yetişkinler olarak, çocuğun soru bombardımanı karşısında bazen yoruluruz. Ancak çocukların sorularını geçiştirmemek, meraklarını canlı tutmak onların gelişimi için yapabileceğimiz en önemli katkılardan biri. Ayrıca felsefi sorular sormak, verdikleri yanıtları eleştirmemek, tarafsız olmak ve her fikri kabul etmek de çocuğunuzun bu alana istek duyması ve cesaretlenmesi açısından dikkat etmeniz gereken noktalar arasında yer alır. Bu noktada felsefi soru sormanın yollarını bilmenizde fayda var.
Çocuklar İçin Felsefe Hikaye Aracılığı İle Yapılabilir
Özellikle erken yaşlarda çocuk kitapları, felsefe için iyi bir araçtır. Okunan bir hikaye ile ilgili çocukla birlikte sorular oluşturulabilir ve bu sorular üzerinden bir tartışma başlatılabilir. Burada dikkat etmeniz gereken seçilen hikâyelerin didaktik olmamasıdır. Çocuğu düşünmeye sevk edecek, fikir yürütebileceği türler daha etkili olur. Bunun için de öncelikle kitabı sizin incelemeniz gerekir. Bu yolla çocuklarla özgürlük, hak, cesaret gibi pek çok kavram hakkında konuşabilir, ona farklı açılardan bakmanın temelini verebilirsiniz. Yine şarkı, şiir, resim, film aracılığıyla çocuğunuzla felsefi etkinlik yapmanız mümkündür.
Çocuklarla Felsefe Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar
Çocuğunuzun gelişimini felsefe ile desteklemek için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Soruların niteliği, çocuğunuzun etkinliklere istekle katılmasının sağlanması gibi noktaların yanı sıra uygulamada şunlara dikkat etmelisiniz:
- Çocuğunuzun soru sormasına fırsat verin.
- Küçük yaşlarda çocuğu soru sormak için yönlendirin. Ona model olun.
- Çocuğunuzun sunduğu hiçbir düşünceyi eleştirmeyin ve yargılamayın.
- Kendi fikrinizi çocukla paylaşarak, onu yönlendirmeyin. Tarafsız olmaya çalışın.
- Soru ve etkinlik seçiminde çocuğunuzun yaşını ve gelişimini göz önünde bulundurun.
- Çocuğunuzda merak uyandıracak soru ve etkinlikler üzerinde yoğunlaşın.
- Amacınızın çocuğa bir şey öğretmek olmadığını unutmayın.
- Çocuğunuzun çocuklar için felsefe eğitimi atölyelerine katılmasını sağlayın ve siz de gözlemci olarak uygulama hakkında bilgi edinin.
Oyun Ablası İle Çocuğunuzun Düşünme Becerilerini Destekleyin
Oyun ablası olarak çalışan kişiler, çocuğunuzla sizin ihtiyacınız dahilinde istediğiniz gün ve saatlerde zaman geçiren eğitimli, dinamik ve donanımlı kişilerdir. Çocuğunuzun zihinsel becerilerini desteklemek istiyorsanız, akıl ve zeka oyunları, satranç, felsefi çalışmalar gibi pek çok etkin yöntemi oyun ablası/abisi desteği ile sağlayabilirsiniz. Saat ücreti ile çalışan oyun ablaları;
- Özel ders verme,
- Okul sonrası ödevlerine yardımcı olma,
- Sınav öncesi çocuğu hazırlama,
- Satranç, zeka oyunları gibi zihinsel aktiviteler düzenleme,
- Eğitici oyunlarla çocuğunuzun gelişimini destekleme,
- Çocuğunuzun paylaşımlarda bulunacağı önemli bir oyun arkadaşı rolünü üstlenme,
- Evde tiyatro, yaratıcı drama, piyano öğretme gibi çocuğunuzun sanatsal yönüne destek olacak aktiviteler yaptırma,
- Çocuğunuz ile beraber sinema, tiyatro, müze, park saatleri düzenleme ve bu etkinliklerde onun sorumluluğunu üstlenme,
- Yabancı dil öğrenmesine destek olma,
- Konuşma bozukluğu, dikkat eksikliği, disleksi gibi özel durumu olan çocuğunuzu gelişimsel olarak destekleme ( konuşma terapisi, dikkat çalışmaları vb.),
- Konuşma problemi olan çocuğunuz için konuşma terapisi verme gibi konularda çocuğunuza yardımcı olabilirler.
Bakıcı Seçimi Çocuğunuzun Gelişimi İçin Önemlidir
Çocuk bakıcınızın profesyonel ve donanımlı olması, çocuğunuzun bakımı kadar gelişimini de etkiler. Çünkü, çocuğunuzla en çok zamanı geçiren kişilerden biri bakıcısıdır. Dolayısıyla, çocuğunuza model olabilecek, onunla kaliteli etkinlikler yapabilecek biriyle çalışmanız son derece önemlidir. Bunun yanı sıra bir çocuk bakıcısında bulunması gereken genel özellikler şunlardır:
- Sakin, sabırlı ve güler yüzlü
- Şefkatli, çocukları seven
- Dürüst
- Dinamik
- Soğukkanlı
- Pozitif iletişim kuran
- Sorumluluk sahibi
- Kişisel bakım ve hijyenine dikkat eden
- Sağlıklı
- İletişim, oyun, çocuk gelişimi, ilk yardım gibi konularda eğitim veya bilgi sahibi
- Güvenilir referanslara sahip olması
Çocuğunuzun Gelişimi İçin Doğru Bakıcıyı EvdekiBakıcım’da Bulun
Çocuğunuzun bakımının yanı sıra gelişimini de doğru şekilde desteklemek istiyorsanız, donanımlı ve tecrübeli çocuk bakıcısı ile çalışmayı tercih edin. 2015 yılından bu yana bakım hizmetleri konusunda ailelerin ilk tercihi olan EvdekiBakıcım , profesyonel kadrosu ile beklenti ve ihtiyaçlarınıza doğru cevap vermenin mutluluğunu yaşıyor. Siz de doğru bakıcıya kısa sürede ulaşmak istiyorsanız tek yapmanız gereken whatsapp destek hattı üzerinden, Instagram DM’den ya da sitemizdeki başvuru formunu doldurarak bize ulaşmak…