Bebeğiniz gülsün, eğlensin ve gelişsin istiyorsanız oyun vazgeçilmeziniz olmalı. Sizin ve bebeğinizin bakım sorumluluğunu üstlenen kişinin sunacağı, en etkili öğrenme yolu olan oyun sayesinde bebeğinizin başta zeka gelişimi olmak üzere tüm gelişim alanlarında çok hızlı bir ilerleme kaydetmesi mümkündür. Bakıcınızın ve sizin bu dönemde yapabilecekleriniz, bebek bakıcısı için kolaylıkla uygulayabileceği oyun önerileri ve daha fazlası için yazımızın detaylarına mutlaka göz atın.
0-3 Yaş Dönemi Genel Gelişim Özellikleri Nelerdir?
Bu dönemde tüm gelişim alanlarında çok hızlı bir gelişim söz konusudur. Bedensel, sosyal-duygusal, dilsel ve zihinsel gelişim alanlarında her ay hatta her gün çocuğunuzda değişim gözlemlemeniz mümkündür. Duyu-motor dönemi de denilen bu yaş aralığında çocuğunuz çevresindeki tüm uyaranlara karşı meraklı ve ilgilidir. Keşfetmeye açıktır. Kontrollü bir serbestlikle yeni şeyler denemesine fırsat tanımanız, uyaranı bol ortamlar sunmanız başta zeka gelişimi olmak üzere bebeğinizin sağlıklı gelişiminde rol oynayacaktır.Diğer taraftan özellikle 2 yaşa doğru taklit davranışı gelişir. Çocuğunuz duyduğu sesleri, gördüğü davranışları tekrarlar. Bu nedenle bu dönemde doğru model olmak gelişimsel anlamda önemlidir.
Erken Çocukluk Dönemi Zeka Gelişimi İçin Kritik Dönemdir
Yapılan araştırmalar erken çocukluk dönemi olarak adlandırılan 0-6 yaş döneminde zihinsel gelişimin %70’inin tamamlandığını ortaya koymaktadır. Özellikle 0-3 yaş dönemi zeka gelişimi için kritik dönem olarak kabul edilmektedir. Bu dönem çocuğa sunulan öğrenme fırsatları, birlikte yapılan etkinliklere, çevresel şartlar, bol uyaran gelişimi hızlandıracak ve çocuğunuzun ilerleyen yaşlardaki akademik başarısı üzerinde etkili olacaktır. Bu nedenle bebek bakıcınızın bebeğinizin zihinsel gelişimini destekleyici etkinlikler hakkında bilgi sahibi olması ve uygulaması son derece önemlidir.
Oyun Çocuğunuzun En Etkili Öğrenme Aracıdır
Oyun, çocukluk döneminde en etkili öğrenme aracıdır. Çocuk keyifli zaman geçirirken farkında olmadan pek çok şeyi oyun yoluyla öğrenir. Dikkat süresi kısa olan ve uzun süreli masa başı etkinliklerinde sıkılan çocuğunuz için oyun; uzun süreli odaklanabileceği, gözlem yapma, problem çözme, eleştirel düşünme gibi üst düzey zihinsel becerilerini geliştireceği doğal bir öğrenme ortamıdır. Bunun yanı sıra, oyun sayesinde bebeğiniz rahatlar ve baskıladığı duygularını ifade eder. Diğer taraftan oyun sayesinde bebeğinizin bakıcısı ile arasında güvene dayalı bir bağ oluşur. Çocuğunuz ona bakan kişiyi daha kolay benimser ve sizin olmadığınız durumlarda da kendini güvende hisseder ve verimli zaman geçirir.
Bebek Bakıcısı İçin Bebeğinizin Zeka Gelişimini Destekleyici Öneriler
Bebek bakıcısının bebeğinizin zihinsel gelişimini desteklemek için neler yapabileceğini bilmesi bakıcı seçiminde dikkat etmeniz gereken noktalardandır. Bu nedenle deneyimli ve eğitimli bir bakıcı ile çalışmak sizin için çok önemli bir avantajdır. Eğitimli bir çocuk bakıcısı; bebek bakımı, çocuk gelişimi konularında uzman olduğu kadar bebeğinizin gelişimine katkı sağlayacak oyunlar konusunda da bilgi sahibidir. Siz de bu konuda bakıcınıza fikirlerinizi sunabilir, gerek görüyorsanız yönlendirebilirsiniz. İşe bebeğinizin zeka gelişimini desteklemek için hazırladığımız oyun önerilerine göz atıp, bakıcınızla paylaşmakla başlayabilirsiniz.
1-Oyuncağın Nerede?
Bebekler ilk doğdukları aylarda, nesne ve kişileri görmedikleri zaman ortadan kaybolduklarını düşünürler. Örneğin; oyuncakları ellerinden düştüğünde onu aramazlar. Ancak yaklaşık 8. aydan itibaren nesne devamlılığı oluşur.(bireysel farklılıklar olabileceğini unutmayın.)
Bu aydan itibaren oyuncağını yanınıza, arkanıza saklayarak “Oyuncağın nerede?” diye sorabilirsiniz. Gözleriyle oyuncağı takip etmelerini destekleyebilirsiniz. Aynı oyunu sesli bir oyuncakla, örneğin bir çıngırakla yapmanız ilgisini çekecektir.
2-Aynadaki Yüz
Bebeğinizin zeka gelişimi sunduğunuz keşfetme fırsatıyla orantılı olarak gelişecektir. Ayna karşısında yüzünü incelemesine fırsat vermeniz; burun, ağız, kulak gibi duyu organlarınızı tanıtmanız hoşuna gidecektir. Kendi yüzünü fark edecek ve gözlemleyecektir. Bunun yanı sıra, yüzünüzde farklı duygu durumlarını canlandırmanız (mutlu, üzgün, şaşkın gibi), farklı mimikler yapmanız bebeğiniz için hem eğlenceli, hem de geliştirici bir etkinlik olacaktır.
3-Bu Ne Sesi?
Bebekler seslere karşı aşırı duyarlıdır. İlk bebeklik döneminden itibaren farklı sesler (rüzgar, su sesi, hayvan sesleri, araç sesleri) dinletin ve tanımlayın. “Bu bir kuş sesi” gibi tanımlamanız, aylar ilerledikçe sesi tahmin ve taklit etmesini istemeniz zeka ve dil gelişimini destekleyici bir etkinlik olacaktır.
4-Aç/Kapa Oyunu
Bebeğinize büyük bir kutu verin. Aç-kapa yönergeleriyle bebeğinizin kutuyu açıp kapamasını destekleyin. Sonrasında yumuşak bir top verin. Bu topu kutunun içine atmasını isteyin. Zorlanıyorsa destekleyin. Topu kutuya koyup çıkarma şeklinde oyuna devam edebilirsiniz.
4-Nesne Kartları
Farklı nesnelere ait resimlerin olduğu kartları bebeğinize gösterin. “Bu bir kalem, bu bir kitap” gibi nesneleri bu kartlar aracılığı ile tanıtabilirsiniz. 1 yaşından itibaren “Çiçek olan kartı bana vermeni istiyorum” diyerek nesneleri bebeğinizin tanımlamasını isteyebilirsiniz. Bu oyunu gerçek materyallerle de oynayabilirsiniz.
5-Balonlar Ayağımda
Özellikle 4-5 aylıktan itibaren farklı renklerde balonları şişirip, bebeğinizin ayak ve kollarına bir ip yardımıyla bağlayabilirsiniz. Bebeğiniz hareket ettikçe balonların da hareket ettiğini fark edecek ve keyifli zaman geçirirken, balonların hareketi ve kendi hareketi arasında ilişki kuracaktır. Renk kavramını öğrenmesinde de farklı renkte balonlar etkili olacaktır.
6-Parmak Oyunları ve Şarkılar
Bu dönemde tüm gelişim alanları birbirine paralel olarak gelişir. Parmak oyunları ve şarkılar dil gelişimini desteklerken, aynı zamanda zihinsel gelişimi de aynı şekilde olumlu etkileyecektir. Bebeklerin melodik ritimler, kafiyeli cümleler ilgisini çeker. Bu nedenle bebeklik döneminden itibaren bebeğinizle yapılacak etkinliklerde parmak oyunları ve şarkılar yer almalıdır. Fış fış kayıkçı, baş parmağım gibi basit tekerlemeler çocuklar üzerinde etkilidir.
7-Kokuları Tanıyalım
Yapılan araştırmalar duyuları geliştirmeye yönelik etkinliklerin zeka gelişimi üzerinde olumlu etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle farklı kokuları koklatmanız (limon, portakal, gül gibi) duyu gelişimi için önemlidir. Bu sayede bebeğinizin algıların daha açık olacak ve çevresine duyarlılığı artacaktır.
Bebeklerde Zeka Gelişimini Neler Olumsuz Etkiler?
Bebekler özel bir durumları yoksa öğrenmeye açıktırlar. Bu durumda sizin ve bakıcınızın yapması gereken özellikle oyun yoluyla bebeğinizin hayatı keşfetmesine olanak sunmak, onun oyun arkadaşı olmaktır. Bu sayede bebeğinizi gözlemleme şansınız da olacaktır. Diğer taraftan, bebeğinizin zeka gelişimini olumsuz etkileyecek bazı durumlar da vardır.
Bunları bilmeniz ve kaçınmanız önemlidir.
- Televizyon, tablet gibi teknolojik aletlerle bebeğinizin uzun süreli baş başa kalması
- Bebeğin temel ihtiyaçlarının zamanında karşılanmaması
- Aşırı koruyucu yaklaşılması, bebeğe keşfetme alanı bırakılmaması
- Uyaran bakımından ortamın hazırlanmaması gibi sebepler çocuğunuzun zeka gelişimini olumsuz etkileyecektir.
Zeka Gelişiminde En Etkili Yol: İlgi ve Sevgi
Bebeğinizin ihtiyaçlarının ilgi ve sevgi ile zamanında karşılanması zihinsel gelişiminde büyük artı sağlayacaktır. Bu nedenle bakıcı seçiminde mesleğini ve çocukları seven, bebek bakımı konusunda donanımlı kişilerle çalışmanız bebeğinizin zeka gelişiminde etkili olacaktır. Oyalandığını, önemsenmediğini hisseden bebekte güven ve bağlanma problemi görülür. İçe kapanık ya da hırçın bir kişilik geliştirme olasılığı yüksektir.
Bebek Bakıcısı Seçiminde Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Çalışacağınız bakıcı bebeğinizin gelişimi üzerinde büyük rol oynayacaktır. Bu nedenle bakıcı seçiminde özenli ve titiz davranmanız, bebeğiniz için doğru kişiyi bulmanız son derece önemlidir. Bebek bakıcısı adayınızın nitelikleri, mesleki donanımı göz önünde bulundurmanız gereken noktalardır.
Bunun yanı sıra;
- Çocukları seven
- Deneyimli
- Eğitimli
- Sakin, sabırlı ve şefkatli
- Güler yüzlü ve pozitif
- İletişime açık
- Dürüst
- Sorumluluk sahibi
- İlkyardım, oyun, iletişim, çocuk gelişimi gibi konularda bilgi sahibi
- Soğukkanlı
- Sağlıklı
- Kişisel bakım ve hijyenine dikkat eden kişiler bakıcılık için öncelikle tercih etmeniz gereken adaylardır.
Aradığınız Bakıcıyı Bulmak Çok Zor Değil
Bebeğinin her türlü fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarını sevgi ile karşılayan, gelişimine katkı sağlayan bir bakıcı ile çalışmak her ailenin en büyük hayalidir. Bu hayali gerçekleştirmek ise EvdekiBakıcım ile son derece kolay ve keyifli bir süreçtir. Sitemizi ziyaret edip, bakıcı ilanınızı hazırlamanız ya da bizi arayarak beklentilerinizi paylaşmanız yeterli. Bebeğiniz ve sizin için en iyisini bulmak bizim işimiz…