Bitlenme her yaş ve cinsiyette görülebilen bir problemdir. Ancak en fazla çocuklarda görülme ihtimali vardır. Çocukların bağışıklık sistemlerinin yeni gelişiyor olması, daha fazla mikropla muhatap olmaları ve temizlikle ilgili hususlara daha az dikkat etmeleri bitlenme sorununu ortaya çıkarabiliyor. Kabalık yaşanılan ortamlarda bulaşma riski çok fazladır. Okul ve yurt gibi yerlerde herhangi bir öğrencinin bitlenmesi, diğerlerinin de aynı problemi yaşamasına neden olabilir.
Bitlenme üç farklı şekilde yaşanabilir. Vücutta, başta ve kasık bölgelerinde… Çocuklarda en fazla görülen bitlenme şekli, baştaki bitlenmedir. Herhangi bir parazitle başlayan bitlenme süreci, yumurtlama ve larva olarak devam eder. Bitlerin yumurtasına sirke denilir ve bunlar kepeğe benzer. Saça yapışır ve ayrılmaz. Zamanla gelişir ve erişkin bir bit haline gelebilir. Saçta aşırı kaşınma, kötü koku ve saç diplerinin yanması gibi sonuçları vardır.
Bitten Korunmak İçin Ne Gibi Önlemler Alınabilir?
Bitlenme her çocuk için bir risktir. Ancak bazı tedbirler alınarak, riskin en aza indirilmesi mümkündür. Bunun için yapılabilecekler şöyledir:
1. Kalabalık ortamlarda yaşayanların hijyene önem vermesi gerekiyor. Yurt ve okul gibi yerlerde bitin bulaşma riski yüksektir. Anaokuluna giden çocuklarda bitin görünmesi diğer çocuklara da bulaşma ihtimalini artırabilir.
2. Anaokulu gibi öğrenimine devam eden çocukların belirli dönemlerde muayene edilmeleri gerekebilir. Anne ve babanın bu konuda hassas davranması bitlenme problemine karşı önemli bir tedbirdir.
3. Çocuk deyip saç bakımlarının aksatılması asla doğru değildir. Saçlarla ilgili gereken bakımlar ihmal edilmemelidir. Aslında çocuğun kişisel temizliğine tümden dikkat göstermek önemlidir. Bu konuda çocuk bilinçli değildir. Bu bilincin çocuğa kazandırılması lazımdır.
4. Çocuk, kişisel temizlik hususunda eğitilmelidir. Neden temizliğine dikkat etmesi gerektiğini anlamalıdır? Bu hem okulda hem de evde verilecek önemli bir derstir.
5. Bite yakalanan birisinin hemen tedavi edilmesi lazımdır. Bu kişinin haricen kullanılan şampuanları tedarik ederek temizlenmesi mümkündür. Banyo esnasında kullanılan ince dişli taraklar, bitten temizlenmek için iyi bir araçtır.
6. Bit problemi yaşayan çocuğun eşyalarının temizlenmesi gerekiyor. Bu eşyalara bitin bulaşma ihtimali yüksektir. Bu eşyaların temizlenmemesi, yeniden bitlenme gibi bir sorun yaşatabilir.
Bit Tedavisinde Neye Dikkat Edilmesi Lazımdır?
Çocuğunuzun bitlendiğini düşündüğünüz andan itibaren cildiyeye gidebilirsiniz. Bununla beraber, doktorun tavsiye ettiği şampuanları alarak, çocuğunuzun bitten temizlenmesi için bazı yöntemler uygulanabilir. Bit önleyici şampuanların kullanılması sayesinde bit problemi ortadan kalkabilir. Ancak ilgili şampuanları doğru şekilde kullanmak gerekiyor.
1. Şampuanı kullanmadan önce çocuğunuzun saçını iyice temizlemelisiniz. Saçın temiz olduğundan emin olduktan sonra bit ilacını kullanmaya başlayabilirsiniz.
2. Bit ilacıyla yıkanan ilacın yetişkin bitleri ortadan kaldırdığını söylemek gerekebilir. Ancak bitlerin yumurtaları halen saçta olabilir. Bunun için üzüm veya elma sirkesi kullanarak saçtaki
yumurtaların çözülmesi sağlanılabilir. Daha sonra ise, ince dişli tarakla saçlara yapışık olan bit yumurtalarından kurtulmak mümkündür.
3. Bu işlemlerin birkaç kez tekrarlanması halinde saçın bitten temizlenebilir. İşlemleri haftada bir iki kez tekrar etmek gerekebilir.
Saç Bitinin Belirtisi Nedir?
Saç bitinin belirgin bir belirtisinin olduğunu söylemek mümkün değildir. Ancak en çok bilinen belirtisinden birisi, saçın aşırı şekilde kaşınmasıdır. Bu durum, bitlenmenin sonucudur. Büyüyen bitlerin saçta gezmeleri nedeniyle kaşıntı medyana gelebilir. Kaşıma sonucunda da, saç derisi tahriş olabilir. Ancak her kaşıntı, saçın bitlendiğinin habercisi değildir. değişik nedenlerden dolayı da saçın kaşınması mümkündür.
Saç Biti Alerjisi Nedir?
Bazı çocukların böcek ısırmalarına karşı alerjisi olabilir. Bitler, saç dersindeki kanı emerek beslenirler. Bunu yaparken, saç derisini ısırırlar. Bundan dolayı kaşınma meydana gelebilir. Bu kaşınma sonucunda, saç derisinde şişkinlik ve kızarıklıklar meydana gelir. Bunun nedeni, saç biti alerjisidir. Çocuğun cilt enfeksiyonu yaşama riski vardır. Böyle bir durumla karşılaşılması halinde hekime gidilmesi gerekiyor.
Saç Biti Hastalığa Neden Olur Mu?
Bitler, herhangi bir hastalık taşımazlar. Bu nedenle, bitlenen bir çocuk için aşırı endişelenmek doğru değildir. Ancak aşırı kaşıntı gibi nedenlerden dolayı rahatsız edicidir. Çocuğun huysuzluk çıkarmasına, strese girmesine ve dikkatinin dağılmasına neden olur. Bu da, okul derslerindeki başarısını etkileyebilir. Bulaşıcı olması da, kaygı duyulacak taraflarından birisidir. Bazı çocukların alerjisi olabilir. Bu sebeple, cilt problemi yaşayabilirler. Ancak bu da, çok ciddi sorunlara neden olmaz.
Saç Bitiyle İlgili Yanlışlar
Saç bitini sosyo ekonomik açıdan değerlendirenler vardır. Ancak bu doğru bir yaklaşım tarzı değildir. saç biti, herkeste görülebilir. Hatta, hijyenine aşırı dikkat eden birisinde de görülme riski vardır. Çünkü, insanlarla bir arada bulunan, aşırı gezen birilerinin başka birinden saç biti kapması mümkündür. Bununla beraber, bazı şampuanlar saç bitine neden olabilir. Şampuan kullanıldıktan sonra yetersiz durulama yapılması gibi yanlışlıklar bit başlangıcına davetiye çıkarabilir.
Sonuç olarak bit, aşırı riskli bir rahatsızlık değildir. Direkt veya doğrudan bulaşma imkanı vardır. Okul gibi kalabalık yerlerde zaman geçiren çocukların belli dönemlerde bit kontrolü yaptırmaları gerekebilir. Böylece, herhangi bir nedenden dolayı yaşanacak bitlenme sürecinin önüne geçilebilir. Bitlenme problemli yaşandıktan sonra bit giderici şampuan kullanılabilir. Bunlarla beraber, elma sirkesi gibi doğal yöntemlerin de etkisinden faydalanılabilir. Bitlenme konusunda doğal tedavi için buradaki videoyu izleyebilirsiniz.