Bebeğinizin uyku düzeni varsa şanslısınız demektir. Ancak bebeğiniz uykuya geçişte zorlanıyorsa, uykusu sık sık bölünüyorsa kısacası uyku problemi yaşıyorsa, aile olarak uykusuz ve yorgun günler, geceler sizi bekliyor demektir. Hem bebeğinizin sağlıklı gelişimi için, hem de sizin kaliteli bir şekilde dinlenebilmeniz için bebeğinizin uyku düzenini oluşturabilmeniz gerekir. Peki, bebeğinizin uyku problemini nasıl çözebilirsiniz? Uykusuzluğun kabusunuz olmaması için neler yapabilirsiniz? Bebeğinizin uyku problemi ve çözümleri ile ilgili pek çok detayı yazımızda bulabilirsiniz.
Bebek Gibi Mışıl Mışıl Uyumak Bir Hayal Mi?
Derin ve rahat uyku tanımlanırken kullanılan bebek gibi mışıl mışıl uyumak deyimi sizin ve bebeğiniz için gerçeği yansıtıyor mu? Yoksa bebeğiniz doğduğundan beri her ikiniz için de uyku hayal mi? Eğer bebeğiniz uyku problemi yaşıyorsa, öncelikle bu problemin sebebini bulmaya çalışın. Bebeklerde uyku bölünmelerine, uykusuzluğa yol açan başlıca sebepler şunlardır:
- Bebeğinizin gaz veya kolit probleminin olması
- Beslenme düzeninin olmaması, bebeğin yeterince beslenmediği için sık acıkması
- Oda ısısının çok yüksek ya da düşük olması
- İdrar yolu enfeksiyonu, kulak ağrısı, pişik gibi rahatsızlıklarının bulunması
- Uyuduğu ortamda çok fazla uyaran olması
- Ayrılık kaygısı yaşaması
- Uyku eğitimine bebeğiniz hazır olmadan başlanması ve tutarlı davranılmaması
- Uyku rutinlerine uyulmaması
- Bebeğin destekle (emzirme, ayakta sallama vb.) uyumaya alışması
Bebeğinizin uyku problemini çözmek için ilk iş olarak çocuk doktorunuzla görüşüp fizyolojik bir sebepten kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenin. Uyku problemine yol açan sebebi öğrenirseniz, çözüme daha kolay ulaşırsınız. Bu sayede bebeğiniz ve sizin için mışıl mışıl uyumak hayal olmayacaktır.
![bebeğinizin uyku düzeni](https://evdekibakicimstorage.blob.core.windows.net/wordpress/2019/07/photo-1527620743113-fac8dd0f8d17-1170x480.jpg)
Bebeğinizin Uyuyacağı Ortam Nasıl Olmalı?
Bebeğinizin uyuyacağı ortamda fazla uyaran olmaması bebeğinizin uykuya rahat geçmesini sağlayacaktır. Odanın ısısının fazla ya da düşük olması, gürültülü olması, ışığın fazla olması bebeğinizin uyku kalitesini etkileyecektir. Uyuyacağı oda kadar, uyuyacağı yatak da önemli bir detaydır. Seçeceğiniz yatağın çok sert ya da çok yumuşak olmaması gerekir. Özellikle yenidoğan döneminde bebeğin uykuda boğulma riski olduğu için yatak bu duruma yol açmayacak şekilde seçilmelidir. İlk aylarda süngerden bir yatak idealdir. Bunun yanı sıra, bebeklik döneminde yastık kullanımı uzmanlar tarafından önerilmemektedir.
Bebeğinizin Uykusu Karnı Acıktığı İçin Mi Bölünüyor?
Çevrenizdeki deneyimli ebeveynlerden, aile büyüklerinden bebeğiniz her ağladığında sıklıkla ” acıkmıştır, karnı doymamıştır” gibi cümleler duyuyor olabilirsiniz. Bebeğin her ağlaması ya da uykusuzluğu elbetteki açlıktan değildir. Ancak bebeğinizin beslenme ve uyku düzeni arasında bir ilişki olduğu da gerçektir. Bebeğinizin uyku düzeninden önce beslenme düzenini oluşturmanız bu açıdan önemlidir. Bebek her ağladığında beslemek yerine belli aralıklarla, her gün aynı şekilde beslemeniz daha doğrudur. Bebeğinizi 2-3 saat aralıklarla, yaklaşık 20 dakika emzirmeniz ilk zaman için uygun bir programdır. Doyurucu bir şekilde beslenen bebek, daha rahat uykuya geçecek ve uzun süreli uyuyacaktır. İhtiyaçları tam ve zamanında karşılanan bebekler, daha az uyku problemi yaşayacaktır.
![bebeğinizin uyku düzeni](https://evdekibakicimstorage.blob.core.windows.net/wordpress/2019/07/photo-1544126592-807ade215a0b-1170x480.jpg)
Uyku Rutini Varsa Uyku Düzeni de Vardır
Bebekler belirsizliklerden hoşlanmazlar. Bu nedenle rutinler, onların hayatı anlamalarında ve adapte olmalarında yardımcı olacak en önemli araçtır. Bu açıdan uyku rutini oluşturmanız, bebeğinizin uykuya geçişini kolaylaştıracak ilk adım olacaktır. Uyku öncesi banyo, pijama giyme ve kitap okuma, uyku şeklinde bir rutin oluşturabilirsiniz. Her akşam bu rutinleri aynı sırada tekrar ettiğinizde bebeğiniz uyku vaktinin geldiğini anlayacak ve uykuya geçiş süresi günden güne kısalacaktır.
Uyku Rutini Önerileri
- Banyo
- Masaj
- Müzik dinleme
- Kitap okuma
- Sohbet etme
- Masal anlatma
- Ninni söyleme gibi etkinliklerden en az iki tanesini her akşam uyku öncesi düzenli yapmanız bebeğinizin uykuya geçişini hızlandıracaktır.
Büyüme Atakları ve Sağlık Problemleri Uykuyu Bölebilir
Bebeğinizin uykusunda ani değişiklikler olabilir. Örneğin; tüm gece aralıksız uyuyan bebeğiniz sık sık uyanabilir ve huzursuzlanabilir. Ani gelişen bu durumun sebebi bebeğinizin yürüme, konuşma, emekleme gibi becerilerin kazanıldığı bir dönemden geçiyor olması olabilir. Bu durum geçicidir ve böyle durumlarla karşılaştığınızda uyku rutinin değiştirmemeniz önemlidir. Aynı şekilde bebeğiniz diş çıkarma, kulak ağrısı, enfeksiyon gibi durumlarda da uyku ile ilgili sorun yaşayabilirler. Bu tip durumlarda doktor desteği almak ve geçici bir durum olduğunu unutmamak süreci kolaylaştıracaktır.
Yanlış Tutumlar Uyku Problemine Yol Açar
Bebeğinizin uyku düzeni bazı yanlış tutumlar nedeniyle bozulmuş olabilir. Bu tutumları ortadan kaldırmak uyku problemlerini çözmenizde, bebeğinizin sağlıklı bir uyku düzenin edinmesinde etkili olacaktır.
![bebeğinizin uyku düzeni](https://evdekibakicimstorage.blob.core.windows.net/wordpress/2019/07/photo-1547512991-bc6524194327-1170x480.jpg)
Uyku Öncesi Hareketli Oyunlarla Bebeğinizi Hareketlendirmeyin
Oyun, bebeğinizin sağlıklı gelişiminde tüm gelişim alanlarını destekleyerek büyük rol oynar. Ancak uyku öncesi bebeğinizle hareketli oyunlar oynamak uykuya geçişini zorlaştıracaktır. Bu nedenle uyku öncesi sakin etkinlikler tercih etmelisiniz. Müzik dinlemek, sohbet etmek, kitap okumak seçebileceğiniz etkinlikler arasındadır.
Bebeğiniz Uyku İçin Desteğe İhtiyaç Duyuyor Mu?
Bebeğiniz dünyaya alışmaya çalışırken uykuya geçiş sırasında emzirilme, pışpışlanma, ayakta sallanma gibi desteğe ihtiyaç duyabilirler. Bunlar ilk zamanlar için doğal karşılanabilir ancak uzun süre bu şekilde uyutulan bebek buna alışacak ve destek almadan uykuya geçemeyecektir. Bu nedenle bebeğinizi desteksiz uyumaya alıştırmanız uzun vadede sizin için büyük kolaylık olacak, bebeğinizin uykusu sık sık destek aradığı için bölünmeyecektir.
Bebeğiniz Ayrılık Kaygısı Yaşıyor Olabilir
Özellikle 9. aydan itibaren bebeklerde ebeveynden ayrı kalma kaygısı yaşanabilir. Bunun yanı sıra, alıştığı düzende bir değişiklik varsa; sizin işe başlamanız, anne-baba ayrılığı, hastalık gibi durumlar yaşıyorsanız bebeğiniz kaygı duyabilir ve bu durum uyku problemi yaşamasına neden olabilir. Bu tarz durumlar karşısında onun kaygılarını yatıştırmanız, güven duyması için birlikte zaman geçirmeniz, en önemlisi kaygı ve korkularını tetiklememek için aniden ortadan kaybolmamanız bu süreci daha kolay atlatmanıza yardım edecektir.
![bebeğinizin uyku düzeni](https://evdekibakicimstorage.blob.core.windows.net/wordpress/2019/07/photo-1470116945706-e6bf5d5a53ca-967x480.jpg)
Bebekler Ne Zaman Kendi Odalarında Uyumalılar?
Her bebeğin kendi odasında uyumaya hazır olması farklılık gösterse de, genel olarak ek gıdaya geçilen altıncı ayda bebeğinizi kendi odasına geçirebilirsiniz. Bebeğin kendi odasına geçişi yaş ilerledikçe daha zor olacaktır. Bu nedenle bebeğiniz bir yaşına gelmeden odayı ayırmanız sizin için de daha kolay bir süreç olacaktır.
Uyku Konusunda Bakıcınızdan Destek Alın
Deneyimli bir bakıcı bebeğinizin de sizin de hayatınızı kolaylaştıracaktır. Uyku rutini oluşturma, uyku problemini çözmek için doğru yaklaşımı belirleme ile ilgili bakıcınızın size destek olması ve aranızda bebeğinize tutum konusunda tutarlılık olması sorunları kısa sürede aşmanıza yardımcı olacaktır. Profesyonel bakıcı portföyü ile EvdekiBakıcım ailesi olarak bu konuda sizin yanınızda olmak için sitemizi ziyaret etmenizi bekliyoruz.