Bakıcı teşviki bakıcı çalıştırmak isteyenlerin devlet tarafından ödenen ve maddi avantajlar sağlayan uygulamalardan biridir. Bakıcı devlet teşvikinde üç farklı seçenek bulunmaktadır. Buna karşın özellikle 2018 Mart ayında çıkan Torba yasa kanunu gereği bakıcı çalıştıran ailelere gerekli koşulları sağladıkları takdirde verilen teşvik türü artıları dolayısıyla bakıcı çalıştırmayı düşünenler için öncelikli seçeneği oluşturmaktadır. Peki, bakıcı teşvikinden kimler faydalanabilir? Başvuru nasıl yapılır? Bakıcı devlet teşviki için yapmanız gerekenler nelerdir? Yabancı bakıcılar için de bu teşvikten faydalanabilir misiniz? Konu ile ilgili daha fazla sorunun yanıtını yazımızda bulacaksınız.
Bakıcı Teşviki Neye Göre Hesaplanır?
Bakıcı teşvikinden önce hesaplanması gereken bakıcı sigorta primi hesaplamasının yapılmasıdır. Bakıcı SGK primi brüt asgari ücretin yaklaşık %37.5 kadarı hesaplanarak bulunur. Bakıcı teşviki ücretleri ve hesaplanması ile ilgili daha detaylı bir şekilde bilgi vereceğiz ancak öncelikle bakıcı teşvik çeşitleri neler, onlara göz atalım.
Bakıcı Devlet Teşviki Çeşitleri Nelerdir?
Devlet teşvikinde üç önemli teşvik çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan özellikle 4447/10. Madde teşviki ve Mart 2018 tarihinde uygulanmaya başlanan 4447/19. Madde teşvik türü bakıcılık sektöründe çoğunlukla tercih edilmektedir.
1-5510/5 Puanlık İndirim Teşviki
Bu teşvikten yararlanmak için prim borçlarını ödemiş olmanız yeterlidir. Başka herhangi bir şart aranmamaktadır.Ancak sağladığı avantajlar göz önünde bulundurulduğunda bakıcılık sektöründe pek tercih edilmemektedir.
2-4447/10. Madde Teşviki
Bakıcılık sektöründe çoğunlukla yararlanılan teşvik türlerindendir. İşe aldığınız kişinin son 6 aylık dönemde sigortalı çalışmamış olması şartı aranır. Ayrıca bakıcınızın başka bir iş yerinde bu teşvikten yararlanmamış olması gerekmektedir. Erkek bakıcıların 18-29 yaş aralığında olması istenmektedir. Ancak kadınlarda yaş sınırlaması yoktur. Şartları sağladığınızda 24 ay süreyle bu teşvik türünden yararlanabilirsiniz.Eğer çalışmayı düşündüğünüz bakıcınızın İŞKUR’da kaydı varsa 6 ay ek süre eklenir. Bu teşvikten toplamda 30 ay süre ile faydalanma şansınız olur.
3-4447/19. Madde Teşviki
Bakıcı devlet teşviki seçenekleri arasına en son eklenen ve en çok tercih edilen teşvik türüdür. Mart 2018 tarihinde uygulamaya konulan, hem işverenin hem de sigorta yapanların yararlanabildikleri teşvik türüdür. Bakıcılık sektöründe en çok tercih edilen teşvik türü olması sebebiyle biz de yazımızın devamında bu madde ile ilgili daha detaylı bilgi vereceğiz.
Bakıcı Teşviki İçin Gerekli Şartlar Nelerdir? (4447/19. Madde Teşviki )
Bakıcı devlet teşvikinden yararlanabilmeniz için bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartları kısaca özetlersek;
- Hizmet aldığınız kişinin 10 günden fazla sizinle çalışıyor olması,
- SGK girişinin yapılmış olması,
- 1 Ocak 2018-31 Aralık 2020 tarihleri arasında bakıcınızın işe başlamış olması,
- İşe giriş tarihinden önceki 3 aylık sürede 10 günden fazla SGK’lı olarak çalışmamış olması,
- Bakıcınızın işe giriş tarihi itibariyle İŞKUR’a kayıtlı işsiz olması gibi şartlar mevcutsa bakıcı teşvikinden yararlanabilirsiniz.
Bakıcı Teşvikinden Kimler Faydalanabilir?
Bakıcı devlet teşviki ev hizmeti çalışanları için ödenmektedir. Bebek/çocuk bakıcısı ve hasta/yaşlı bakıcıları da bu kapsamda değerlendirilmektedir. Başka bir deyişle; ütü, yemek vb. ev işleri ile çocuk, hasta ve yaşlı bakımı gibi hizmetlerin ev halkı dışından kişiler tarafından yapılması durumunda bakıcı devlet teşvikine başvurabilirsiniz. Ancak bu kişinin üçüncü dereceye kadar akrabanız olması bakıcı devlet teşvikinden yararlanamayacağınız anlamına gelir.
Yabancı Bakıcı İçin Bakıcı Devlet Teşvikinden Yararlanılır Mı?
Son yıllarda aileler yatılı kalma sorunları bulunmaması ve ikinci bir dil öğretiminde etkin olduklarını düşündükleri yabancı bakıcıları sıklıkla tercih etmektedirler. Bakıcınızın yabancı olması durumunda yine bakıcı devlet teşviki almanız mümkündür. Yabancı bakıcınızın 3 ya da 6 ay süreyle işsiz olması durumunda teşvik için başvurabilirsiniz.
Hangi Durumlarda Bakıcı Devlet Teşvikinden Yararlanılmaz?
Geçmişe dönük sigorta prim borcunuz bulunması durumunda bakıcı devlet teşvikine başvuramazsınız. Ayrıca çalışmayı düşündüğünüz bakıcınız üçüncü dereceye kadar akrabanız ise, bakıcı teşvikinden yararlanamazsınız. Aynı şekilde emekli kişilerle çalışmayı düşünüyorsanız yine bakıcı teşvikine başvuramazsınız. Bunun dışında
bakıcınızın 4447/19. Madde Teşviki başvurusu için 3 ay, 4447/10. Madde Teşviki içinse 6 ay boyunca işsiz olması şartı aranmaktadır. Bunun yanı sıra İŞKUR’a kaydının bulunması da gerekmektedir. İŞKUR’a kayıtlı olmayan çalışanınız için yaptığınız teşvik başvurusu olumsuz sonuçlanacaktır. Ancak bakıcınızla anlaşma yapmadan önce İŞKUR’a işsizlik başvurusu yapmasının mümkün olduğunu hatırlatalım.
2019 Bakıcı Teşvik Miktarları Ne Kadar?
Bakıcı sigorta primleri brüt asgari ücrete göre belirlenmektedir. İşveren 10 günden fazla çalışan bakıcı için brüt asgari ücretin %37,5 kadar ödeme yapmakla yükümlüdür.Bu durumda;
- İşveren herhangi bir teşvikten yararlanmazsa ödeyeceği prim miktarı 959,5 TL olacaktır.
- 5510/5 puanlık prim indirimi Eğer sigorta primleri düzenli ödüyorsa ve sigorta borcu yoksa %32,5 olacaktır o da 831,35 TL olacaktır.
- 4447/10. Madde teşvikinden yararlanacaksa bu prim miktarı %17 olacaktır o da 435 TL olacaktır.
- 4447-19. Madde teşvik şartlarını sağlıyorsa sigorta primlerinin tümü on sekiz ay boyunca devlet tarafından karşılanır. Bakıcılar için 700 TL devlet desteği sağlayan bu teşvikten normal işverenler de faydalanabilir.
Bakıcı Teşviki İle İlgili Özel Durumlar Nelerdir?
Bakıcı devlet teşvikinden yararlanmakla ilgili bazı istisnai durumlar vardır. Bunlardan ilki yarı zamanlı çalışan üniversite öğrencileri, staj yapanlar, mesleki öğrenim görenler asgari ücretin altında çalışıyorlarsa işsiz kabul edilmektedirler. Bu durumda bu kişilerle çalışmayı düşünüyorsanız bakıcı teşviki için başvurabilirsiniz. Bir başka nokta ise ikinci bir bakıcı ya da hizmetli çalıştırmayı planlıyorsanız ikinci kişi için de teşvik başvurusu yapabilirsiniz.
Bakıcı Teşvikinden Ne Kadar Süreyle Yararlanılır?(4447/19. Madde Teşviki )
Mart 2018 torba kanun kapsamında kabul edilen bakıcı teşvikinden yararlanma süreleri şu şekildedir:
Bakıcı teşvikinden çalıştığınız bakıcı kadınsa ve 18 yaşından büyükse 18 ay süreyle yararlanabilirsiniz. Erkek bakıcı çalıştırmayı planlıyorsanız bu süre 12 ay olarak belirlenmiştir. Ancak 18-25 yaş arası erkek bakıcılar için de teşvikten yararlanma süre kadın bakıcılarda olduğu gibi 18 aydır.
4447/10. Madde Teşviki içinse toplamda 30 aya kadar yararlanma imkanı bulunmaktadır.
Hangi Bakıcı Teşvik Türüne Başvuracaksınız?
Sizin için gerekli şartları taşıyıp taşımadığınızı öğrenmek, mevzuatı araştırmak yorucu olabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu bu konuda yaşanan karışıklık ve sıkıntıların önüne geçmek amacıyla SGK teşvik sorgulaması ile ilgili online bir uygulamayı kullanıma açtı. https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi linkinden sisteme giriş yapabilir ve hangi teşvik türünün sizin için uygun olduğunu kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Bakıcı Teşviki Başvurusu Nasıl Yapılır?
Bakıcı teşvikinden faydalanmak için koşulları sağlıyorsanız yapmanız gereken oldukça basit. En yakın İl Sigorta Müdürlüklerine ya da şubelerine bakıcınızla gidip, verilen formu doldurmanız ve bakıcınızla birlikte bu formu imzalamanız gerekmektedir.
Bakıcı Teşviki Öncesi Doğru Bakıcıyı Bulun
Bakıcı teşvikine başvurmadan önce doğru ve güvenilir çocuk bakıcısı bulmanız gerekmektedir. Bu amaçla Evdekibakıcım sitemizi ziyaret ederek, hem çocuğunuz için aradığınız özelliklerdeki bakıcıya kolaylıkla ulaşabilirsiniz; hem de bakıcı teşviki, sigorta giriş işlemleri gibi detayları sorun yaşamadan halletmiş olursunuz. Tüm bu süreçlerde kolaylaştırıcı olarak yanınızda yer almak dileğiyle, yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyoruz.
Betül MARAŞLI karasu
says:Merhaba bakıcım Ablam ona sigorta yaptırabilir miyiz
Mucella erkal
says:Merhaba, yabanci bakici calistirma iznimiz cikti, 18 ay prim odememe desteginden yararlanmak icin 31 araliga kadar mi basvurmam gerekiyor sigortaya hic bir yerde bilgi bulamadim
AYSU
says:Merhaba,
Babam için evde yabancı bakıcı çalıştırmak istiyoruz,çalışma izni onayı geldi.(harç yatırma aşamasında). 4447/19. Madde Teşvikinden yararlanmak için işkur kaydının ne zaman yapılması gerekiyor.
Duygu mete
says:Selamlar,
Bu aciklayici yaziniz icin tesekkur ederiz. Yazınızda https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi linkinden sisteme giriş yapabilir ve hangi teşvik türünün sizin için uygun olduğunu kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Diye belirtilmiş, bu linkten sisteme giriş yapmak için sgkya kayıtlı işveren mi olmak gerekiyor acaba? Biz ilk defa bakıcı çalıştırmayı düşünüyoruz o yüzden linke nasıl girileceğini öğrenmek istiyorum. Tesekkurler
Şevki Savaşcı
says:Selamlar bir sorum olacak cevaplarsanız sevinirim .yaşlı bakımında yabancı bakıcı için 4447/19 a göre teşvikten yararlanmak için yabancının çalışma iznini aldıktan sonramı yoksa almadan öncemi İşkura müracaat etmesi gerekli.
Nur
says:Merhabalar, Au Pair in Turkey ile yabancı çocuk bakıcısı çalıştırıyorum 2 senedir çok da memnunum, ama ben buna hiç başvurmadım. Şu an acaba başvurma şansım var mı aynı kişi için ?
Halime
says:Merhaba bakıcı desteği için nereye müracaat etmeliyim
Emine
says:Mrb.bakici teşviki sigortalı çalışan işverene mi veriliyor yoksa herkese mi.ben devlet memuruyum.tesvikten yararlanabiliyor muyum işveren olarak destek alabilirmym
Seyran
says:Sorumu geri alıyorum. Böyle bir şey buldum:
2- 4447 Sayılı Kanunun Geçici 19. Maddesinin Ondördüncü Fıkrasında Öngörülen Ücret ve Prim Desteğinden Yararlanılmasına İlişkin Usul ve Esaslar
4447 sayılı Kanunun geçici 19 uncu maddesinin ondördüncü fıkrasında öngörülen ücret ve prim desteğinden yararlanılabilmesi için;
Sigortalı yönünden;
a) 1/2/2019 ila 30/4/2019 tarihleri arasında işe alınmış olması,
….
Seyran
says:Merhaba, bakıcı sigorta başlangıcı için bugün SGK’ya gittik. İki türlü teşvik olduğunu söylediler. Birincisi 3 ay boyunca sigorta primlerini işveren, 9 ay boyunca da primlerin tamamını devletin ödemesi; kincisi de 30 ay boyunca primin yarısının devlet tarafından karşılanması şeklindeymiş. Yazıda bahsedilen 18 ay boyunca devlet tamamını öder diye bir teşvikten bahsetmediler. Bakıcımız işkur’a kayıtlı, 20 yaşında ve daha önceden sgk girişi yok. Memur mu eksik söyledi acaba? 4447/19 devam ediyorsa daha avantajlı gibi görünüyor, ona başvurmayı tercih ederdik .
Tolga
says:Emekli birisi bakıcılık yapabilirmi
Mehmet yiğit atıcı
says:Ben 19. Maddeden yararlanmak istiyorum. Eşim hemşire ben öğretmenim . Teşviki bizim kullanıp kullanamacağımızı nasıl öğrenebiliriz.
ŞİRİN TOPALOĞLU
says:Emine Hanım İşkur’ a SGK girişi yapmadan önce kayıt olması gerekirdi. Çalışmaya başladıktan sonra İşkur’a kayıt olması bir anlam ifade etmeyecektir.
hatice
says:bebeğime ablamın bakmasını istiyorum aylardır işkura kayıtlı işsiz iş bulamadı herhangi bir teşvikten yaralanabiliyormuyum. Bilgi verirseniz sevinirim.
Mine
says:Eşimin ablası oğluma bakacak sigorta teşviklerinden yararlanabilir miyiz işveren ben gözüksem 3. Derece akraba sayılır mı
kerim
says:Merhaba,
Kayınvalidemi cocuk bakıcısı olarak sgk girişini yaptırırsam teşvikten yararlanabiliyormuyum? acil bilgi lütfen
BRS
says:4447/10 TEŞVİĞİ İÇİN SGK PİRİMİNİN 300 TL SİNİ BENİM ÖDEMEM GEREKTİĞİ SÖYLENDİ. PRİMİN TAMAMINI DEVLET KARŞILAMIYOR MU?
İrem Bacak
says:Merhabalar, bakıcı teşviki; bakıcının yaşı gibi birçok özelliğe göre farklılık gösterebiliyor. Bu yüzden, size en yakın SGK’ya gidip bu konuda bilgi almanızı öneririz.
Emine
says:4447/10 teşviğinden yararlanmaktayız 2 ay sonra 24 ay süremiz dolmuş oluyor,
İşkura kayıt yaptırıldığı taktirde 6 ay daha uzatma olurmu yada hangi yolu izlemeliyim
İrem Bacak
says:Merhaba Emine Hanım, bakıcı teşviki; bakıcının yaşı gibi birçok özelliğe göre farklılık gösterebiliyor. Bu yüzden, size en yakın SGK’ya gidip bu konuda bilgi almanızı öneririz.